Toekomstgericht en duurzaam in alle levensfasen

In lijn met de trend in de woningbouw.

Demografische veranderingen en de weg naar een inclusieve samenleving vormen specifieke uitdagingen voor de woningmarkt: De komende jaren zal het aandeel van 65-plussers in onze samenleving alleen maar stijgen. Om ouderen, maar ook jongeren met motorische, visuele, auditieve en cognitieve beperkingen in staat te stellen zo lang en zelfstandig mogelijk in een vertrouwde omgeving te wonen, moeten obstakels in huizen en appartementen worden weggenomen of verminderd.

Voorbeelden van toegankelijke woonconcepten

Inspelen op de behoeften van de markt

Toegankelijk of obstakelarm bouwen is voor de bouw momenteel de snelst groeiende sector. De woningbouwsector kan de komende jaren dan ook een enorme vraag naar verbouwingen en nieuwe gebouwen verwachten. Hoewel toegankelijkheid in nieuwe gebouwen steeds meer de standaard wordt, is het vaak niet volledig haalbaar in bestaande gebouwen vanwege het bestaande bouwstructuur. Bovendien schrikken woningcorporaties vaak terug voor de kosten van de omschakeling. Daardoor profiteren ze niet van de kansen die een toekomstgericht bedrijfssegment biedt, omdat toegankelijke en obstakelarme woningen tot nu toe een schaars goed waren. De vraag hierna zal immers alleen maar groeien.


Voor wat betreft duurzaamheid en toekomstgerichtheid is het zinvol om toegankelijk te bouwen of te verbouwen. Omdat een woning die in alle levensfasen door dezelfde huurders kan worden bewoond, de administratieve kosten verlaagt, leegstand voorkomt en de huurinkomsten voor de komende decennia veilig stelt. Comfort en kwaliteit van de inrichting en de techniek zijn belangrijke criteria - niet alleen voor senioren en mensen met een lichamelijke beperking, maar voor alle bewoners.

 

Meer comfort zonder extra kosten

Een ander perspectief voor de woningbouwsector zal ontstaan als het mogelijk is het probleem van de toegankelijkheid op te lossen vanuit de context van "senioren" en "mensen met een handicap" en het te bekijken vanuit het oogpunt van comfort. Uiteindelijk zullen alle bewoners - vooral gezinnen met kleine kinderen - profiteren van liften, douches op vloerniveau, drempelvrije overgangen en elektronische diensten.

Tegelijkertijd maken de kosten voor een drempelvrije toegang - als het ontwerp vooruitziend is - slechts ongeveer één procent van de totale bouwkosten uit, in ieder geval in nieuwe gebouwen. Dit is de conclusie van de studie "Barrièrevrij wonen in een kostenvergelijking" van Terragon GmbH en de Duitse Vereniging van Steden en Gemeenten (DStGB). In totaal werden 140 criteria voor toegankelijk bouwen volgens DIN 18040-2 geanalyseerd. 130 criteria toonden aan dat toegankelijk wonen geen extra kosten met zich meebrengt, maar alleen met behulp van een intelligente planning kan worden bereikt.

ein Paar wird in seiner Dachwohnung im Wohnzimmer gezeigt, die Dachfenster an den Seiten sind geöffnet zum Lüften

Obstakelvrij onder het dak wonen

Roto heeft passende oplossingen en concepten voor de toegankelijkheid op de bovenste verdieping. Zo kunnen bijvoorbeeld dakramen van Roto met een druk op de knop worden geopend en gesloten zonder de inspanning die nodig is voor de handmatige bediening. Zonder zichtbare aandrijfcomponenten en dus zonder beperkingen van het zicht buiten het raam, kunnen ze worden bediend met een drukknop in het kozijn, met een schakelaar, met de afstandsbediening of zelfs via een smartphone of tablet-pc. Als bij toverslag gaan de ramen volledig open om meer lucht en bewegingsvrijheid te bieden. Ventilatie- en regensensoren zorgen ervoor dat de dakramen naar behoefte ook open of dicht gaan. Dus zelfs in het geval van een onverwachte regenbui wordt de leefruimte snel weer afgesloten. De viervoudige centrale vergrendeling zorgt ook voor veiligheid en energiezuinigheid.

ein Paar wird in seiner Dachwohnung im Wohnzimmer gezeigt, die Dachfenster an den Seiten sind geöffnet zum Lüften
Nahaufnahme eines Verdunklungsrollo der an einem Dachfenster installiert ist

Automatisch beschermd tegen extreme temperaturen en nieuwsgierige blikken

Toegankelijk en obstakelarm wonen wordt ook ondersteund door voorzieningen als het buitenrolluik of de buitenzonwering. Ze bieden betrouwbare bescherming tegen de zon en de hitte en tegen de kou en worden elektrisch of op zonne-energie bediend met een afstandsbediening of schakelaar. Indien gewenst kunnen ze ook worden geprogrammeerd om automatisch te sluiten bij zonsondergang of wanneer bepaalde temperaturen worden bereikt. Als u ook kamers wilt verduisteren en beschermen tegen ongewenste blikken, kunt u ook gebruik maken van het elektrische verduisteringsrolgordijn, het vouwrolgordijn of het jaloezieënrolgordijn.

Nahaufnahme eines Verdunklungsrollo der an einem Dachfenster installiert ist

Voorbeelden van elektrisch bediende dakramen

Automatisch bediend met aandrijftechniek die onzichtbaar in de constructie is geïntegreerd. Het venster opent veel sneller dan conventionele elektrisch bediende dakramen. Flexibel in gebruik: met een drukknop, schakelaar, afstandsbediening of met uw...

Premium kwaliteit met een druk op de knop

Designo RotoComfort i8

Automatisch bediend met aandrijftechniek die onzichtbaar in de constructie is geïntegreerd. Het venster opent veel sneller dan conventionele elektrisch bediende dakramen. Flexibel in gebruik: met een drukknop, schakelaar, afstandsbediening of met uw smartphone.

Meer over RotoComfort i8 keyboard_arrow_right

Vooral aan te bevelen op plaatsen die moeilijk met de hand te bereiken zijn, hoog in het dak. Het dakraam van de nieuwste generatie overtuigt met slimme details zoals de stille motor.

Elektrisch tuimeldakraam

RotoQ Tronic tuimeldakraam QT4

Vooral aan te bevelen op plaatsen die moeilijk met de hand te bereiken zijn, hoog in het dak. Het dakraam van de nieuwste generatie overtuigt met slimme details zoals de stille motor.

Meer over Roto QT4 Tronic Plus keyboard_arrow_right
autorenew