Bouwen met hout

De trend in de woningbouw.

De technische vooruitgang in de bouwsector leidt onze aandacht terug naar een bekend materiaal: hout. Van de duurzame ontginning en de hoge sterkte met een laag eigengewicht tot de bevordering van een gezond leven, biedt het talrijke voordelen voor bouwers, vaklieden en bewoners. Roto maakt gebruik van hout voor verschillende modellen dakramen zowel in Designo als in RotoQ.

Voorbeelden van toepassingen van houten dakramen

Hout opnieuw ontdekt

De manier waarop we bouwen en leven is aan het veranderen omdat nieuwe innovaties en technologieën de industrie de afgelopen jaren ingrijpend hebben veranderd. Het sociale en politieke discours over duurzaamheid, ecologie en regionalisering heeft ook de aandacht van de vastgoed-, bouw- en ambachtssector gericht op een grondstof die geenszins nieuw of technologisch is, maar sinds mensenheugenis bekend is: hout. Nieuw daarentegen zijn de innovatieve technieken en methoden voor de verwerking en het gebruik van het bekende materiaal, waardoor nog meer gebruik wordt gemaakt van de talrijke positieve eigenschappen ervan.

Vele voordelen

De lijst met voordelen is lang: hout is een natuurlijk bouwmateriaal dat over de hele wereld beschikbaar is en steeds terug groeit. De grondstof hout is dus duurzaam en ook ecologisch verantwoord. Want hout zelf is 100 procent CO2-neutraal. Als het ontstaat, bindt het CO2 en als het uiteindelijk thermisch wordt gerecycled, komt er slechts zoveel vrij als er tijdens de groei is geabsorbeerd. De milieubalans wordt verder verbeterd door het feit dat binnenlands hout slechts korte transportwegen heeft tussen de oorsprong, de verwerking en het gebruik ervan, zodat de voorbereiding en verwerking ervan zeer weinig energie vergt. Deze tastbare voordelen maken het voor andere bouwmaterialen zoals staal, beton of kunststof moeilijk om te concurreren.
Het is dus duidelijk dat bouwen met hout energie-efficiënt en ecologisch verantwoord is.

Duurzaam leven aan de voet van de Alpen

Eine Mutter spielt mit ihrem Kind auf dem Boden des Schlafzimmers, im Hintergrund 3 Dachfenster aus Holz mit fast geschlossenen Rollos innen

Hout bevordert gezond leven

Maar houtbouw is niet alleen goed voor het milieu: hout heeft een comfortabel en rustgevend effect op mensen. Enerzijds vanwege de natuurlijkheid en het vertrouwde uiterlijk van het materiaal, anderzijds omdat hout het ruimteklimaat daadwerkelijk zelfstandig reguleert. Dit voorkomt vochtige hoeken en schimmelvorming en bevordert actief het gezond wonen en de tevredenheid van de bewoners.
Deze eigenschappen maken hout tot een ideaal bouwmateriaal voor objecten waarbij duurzaamheid en ecologie een centrale rol spelen. Niet voor niets wordt een groot deel van alle passiefhuizen en energiezuinige gebouwen met houtbouw gebouwd. Dit komt omdat hout een natuurlijke inerte warmtegeleider is en uitstekende thermische isolatie-eigenschappen heeft, omdat de cellen binnenin gevuld zijn met lucht.


Ook eigenaren van gebouwen profiteren van de hoge duurzaamheid van het materiaal, want hout is bij goed gebruik en onderhoud uiterst resistent. Om deze reden kenmerken de eeuwenoude vakwerkhuizen vandaag de dag nog steeds vele stadscentra. En ook hier helpt de technische vooruitgang: vandaag de dag kunnen natuurlijke vijanden zoals schimmels en insecten, die vroeger een bedreiging vormden voor de houtconstructie, effectief worden geëlimineerd door middel van geavanceerde droging en dichte buitenbekleding. Roto gebruikt alleen massief hout van meubelkwaliteit en kan daarom ook voor houten dakramen een garantie van vijftien jaar bieden.

Eine Mutter spielt mit ihrem Kind auf dem Boden des Schlafzimmers, im Hintergrund 3 Dachfenster aus Holz mit fast geschlossenen Rollos innen
Dachbodenausbau im Rohbauzustand mit zwei lichtspendenden Dachfenstern

Het materiaal stelt geen grenzen

Deze ontwikkelingen breiden de toepassingsmogelijkheden van hout snel uit - en het MBO 2002 staat nu al houtbouw toe met hoogtes tot 13 meter, op voorwaarde dat de dragende delen van brandbare bouwmaterialen "aan alle zijden voorzien zijn van een brandwerende bekleding van onbrandbare bouwmaterialen (brandwerende bekleding) en isolatiematerialen van onbrandbare bouwmaterialen". De tendens is stijgend, omdat noch de statica, noch de brandbeveiliging grenzen stelt die niet door slimme techniek en hoogwaardige verwerking kunnen worden overwonnen.

Hout wordt gekenmerkt door een hoge trek- en druksterkte en glanst tegelijkertijd door zijn lage eigengewicht en ongecompliceerde verwerking, waardoor een hoge mate van prefabricage mogelijk is. Hout is dan ook al decennia lang een begrip in de prefabbouw, het belooft immers niet alleen een tijdsefficiënte, maar ook een kostenefficiënte constructie. Dankzij het lage eigen gewicht is hout ook uitstekend geschikt voor latere verbouwingen op zolders. Visueel past het harmonisch in de bestaande, meestal houten dakconstructies - oude dakbalken kunnen prachtig geaccentueerd worden.

Dachbodenausbau im Rohbauzustand mit zwei lichtspendenden Dachfenstern
Außenaufnahme von zwei halb geöffneten Designo R8 Dachfenstern aus Holz

Hout op zolder

Dankzij de moderne technologie kunnen oude vooroordelen worden weggenomen. Vroeger stond de zolder synoniem voor een beklemmende sfeer, kleine ramen en weinig levenskwaliteit. Vandaag de dag zorgt de moderne houtbouw voor een uitstekend ruimteklimaat en een aangenaam woongevoel, zelfs op de zolder. Hoogwaardige, grootformaat dakvensters garanderen een brede lichtinval en een goede ventilatie, zonder dat dit ten koste gaat van de warmte-isolatie of het gebruiksgemak. Het materiaal hout en een harmonieuze inrichting van het interieur zijn niet overbodig: Roto biedt bijvoorbeeld de hoogwaardige Designo R8, Designo R7 en Designo R6 dakramen en ook het RotoQ Q-4 Plus dakraam in hout aan.

Außenaufnahme von zwei halb geöffneten Designo R8 Dachfenstern aus Holz

Kwaliteit in hout

Dit is het antwoord van Roto op de toenemende vraag naar producten van hout die geen afbreuk doen aan de kwaliteit en de afwerking. Want alle Roto houten dakraammodellen voldoen aan dezelfde kwaliteitsnormen als hun kunststof broers en zussen. Ze worden gekenmerkt door een isolatievermogen dat geschikt is voor passiefhuizen met de juiste keuze van de beglazing, een eenvoudige bediening en een hoogwaardige verwerking. De Designo R8 biedt dankzij de Roto uitzet-tuimel technologie een efficiënte verlichting en ventilatie met maximale hoofdruimte en bewegingsvrijheid, terwijl de R6 speciaal is ontworpen voor moeilijk bereikbare plaatsen.

Het doordachte ontwerp van de dakramen garandeert altijd een probleemloze en snelle montage - het RotoQ Q-4 Plus dakraam is zelfs uitgerust met een slim montagesysteem met klikfeedback, dat elke correcte werkstap met een duidelijke klik bevestigt. Eigenaren en bouwheren kunnen daarom bij het bouwen met hout vertrouwen op de beproefde kwaliteit en duurzaamheid van Roto en hoeven niet af te zien van hoogwaardig vakmanschap, maximale isolatieprestaties en persoonlijke service.

Halb geöffnetes Designo R8 Klappschwingfenster aus Holz

Designo R8

Uitzet-tuimel dakramen

De Roto uitzet-tuimel technologie met de rotatieas helemaal bovenin het kozijn zorgt voor de meest comfortabele ventilatie en een onbelemmerd uitzicht.

Meer informatiekeyboard_arrow_right
Halb geöffnetes Designo R6 Schwingfenster aus Holz

Designo R6

centraal scharnierend dakraam

Het R6-dakivenster is geschikt voor effectieve ventilatie van aangrenzende ruimtes, voor met de hand moeilijk bereikbare ruimtes en voor combinatie-installaties.

Meer informatiekeyboard_arrow_right
Halb geöffnetes RotoQ Schwingfenster aus Holz

RotoQ Q-4 Plus

Centraal scharnierend dakraam

Helder design, ergonomische bovenhandgreep, hoogwaardige en stabiele afwerking en energie-efficiëntie op een hoog niveau.

Meer informatiekeyboard_arrow_right
autorenew