denkmalschutz-dachboden

Monumentenzorg eenvoudig uitgevoerd

Renovatie van beschermde gebouwen met Roto.

Oud metselwerk, gebouwen die het behoud waard zijn, cultuurmonumenten: verschillende soorten gebouwen in Duitsland vallen onder de bescherming van historische monumenten. Maar waar moet u rekening mee houden bij het plannen van renovaties of verbouwingen aan beschermde gebouwen? Er zijn ook voorschriften voor werkzaamheden op het dak.

De bescherming van monumenten wordt geregeld door de deelstaten - alleen al in Duitsland zijn er 16 verschillende wetten voor de bescherming van monumenten, evenals talrijke sub-autoriteiten en contactpunten. Ze hebben echter allemaal het doel om architectonische monumenten te beschermen, te onderhouden en te repareren. Dit gaat gepaard met regels over de vraag of en wat er in gebouwen mag worden veranderd. Hieraan moet bijzondere aandacht worden besteed, vooral tijdens de renovatiewerkzaamheden, omdat voor sommige wijzigingen de goedkeuring van de autoriteiten en de kantoren vereist is.

 

Verhoogde energie-efficiëntie is een goed argument

Natuurlijk hecht de bescherming van historische monumenten er veel belang aan dat gebouwen zo dicht mogelijk bij het origineel blijven, zelfs in het geval van verbouwingen. Maar het is vooral een kwestie van behoud. Daarom is het vaak mogelijk om punten te scoren met energiezuinige dakramen, bijvoorbeeld in ruil voor oude ramen of als uitbreiding voor een betere luchtverversing. In dit geval zijn na goedkeuring door de overheid zelfs KfW-subsidies mogelijk, die speciaal zijn ontworpen voor beschermde gebouwen.

 

Vervanging van de beglazing

In sommige gevallen willen de monumentenzorginstanties de kozijnen behouden, maar de beglazing kan na voorafgaande goedkeuring worden vervangen in het belang van een betere warmte-isolatie. Vaak is het echter ook toegestaan om de frames, die meestal van hout zijn gemaakt, te vervangen. Roto dakraamoplossingen met houten kozijnen, voorgemonteerde warmte-isolatie en zeer goede Uw-waarden creëren de beste voorwaarden om te overleven bij de bouwplanning voor de monumentenzorg.

Dakramen ondanks monumentale bescherming

Als een monumentaal pand aan renovatie toe is, moet de zolder over het algemeen ook zuinig gebruikt kunnen worden. Dit maakt de installatie van dakramen noodzakelijk en is ook technisch gezien geen probleem, want Roto biedt een vlakke dakinstallatie aan, speciaal voor de bescherming van historische monumenten. Toch kan de goedkeuring door de monumentenzorginstanties een uitdaging zijn, aangezien zij geen reflecterende ramen in beschermde dakopzichten tolereren.
Roto zal in de toekomst een oplossing bieden voor precies dit probleem.

Een speciaal aan de eisen van de bescherming van historische gebouwen en monumenten aangepast zonweringssysteem creëert een gesloten gevelbeeld dankzij individueel aanpasbare, vooraf ingestelde aluminium lamellen in verschillende kleuren en voorkomt ongewenste reflecties van de ruiten die zichtbaar zijn vanaf de grond. Tegelijkertijd heeft men nog steeds een vrij uitzicht naar buiten vanaf de zolder. Bovendien fungeert het systeem als een hitte- en verblindingsbescherming voor het interieur, terwijl de laagstaande zon in de winter waardevolle warmte kan blijven binnenbrengen.

De techniek is eenvoudig maar ingenieus: de stijve Z-lamellen worden eenvoudig op het basislichaam van een dakraamluik op het raamkozijn gemonteerd en kunnen eenvoudig aan elke bouwsituatie worden aangepast. Dankzij deze oplossing kan Roto, in samenwerking met Baier, het economisch gebruik van zolders in beschermde bestaande gebouwen in de toekomst aanzienlijk vereenvoudigen.

autorenew